Csoportjaink

SZŐLŐFÜRT CITERAZENEKAR

Maroknyi, népzene iránt elkötelezett kis csapatunk zenekart alapított 2017-ben. Citeráik zenéje messze viszi a magyar és a szlovák kultúrák népdalait. Nagy hangsúlyt fektetnek népzene megismertetésére már egészen óvodás kortól. Gyakran hívják őket vendégszerepelni oktatási intézményekbe. Az óvodákban és iskolákban, valamint a Szlovák Kultúra Házában megrendezett programokon találkozhatnak a gyermekek a népi hangszerekkel, dallamokkal, énekekkel. Lehetőségeik szerint örömmel tesznek eleget a helyi, megyei, országos és külföldi felkéréseknek is Gergő Marcell szakmai vezetése alatt.

CSABAI RÓZSÁK ÉNEKKAR

Ocsovszki Ildikó által vezetett énekkarunk kristály tisztán és büszkén hirdeti a elődeink népzenei kultúráját. Minden fellépésükre – legyen az helyi vagy országos – magukkal visznek egy kis darabot Magyarország egyik legnagyobb, legaktívabb szlovák közösségéből, a csabai szlovákokból. Kétszeresen elismert arany minősítésű előadásaikat méltán kíséri mosoly és jókedv. A szívet – lelket gyönyörködtető dallamok hallatán még a Nap is hamarabb bújik elő.

ROZMARING HÍMZŐ SZAKKÖR

Népi motívumokkal tesznek egy szőttest, házi textíliát, még inkább csodálatossá a Rozmaring szakkör tagjai. Bámulatos, hogy egy tű, némi hímzőfonál és sok-sok türelmesen átült óra után hogyan teszik egyedivé és mai lakás és viseleti kultúrába illeszthetővé, többek között a Dél-alföldi szlovákok hímzéseit. Főbb céljuk a szlovák és a békés megyei szűcs hímzések elterjesztése. Munkáik rendszeresen zsűrizésen vesznek részt, ahol már három ízben elnyerték a legmagasabb szakmai elismerést, a gránátalma díjat. A 2021 derekán elköltözés okán leköszönő Dr. Illés Károlynét, tanítványa, Misik Mónika váltotta a csoport élén.

SENIOR KLUB

A Senior klub elnevezés ugyan idősebb korosztályt sugall, de ez a tagokra koránt sem jellemző. Ez az összeszokott kis csapat a legsokoldalúbb, leginkább tettre kész tagjainkat foglalja magában. Első szóra segítőkezet nyújtanak a Szlovák Kultúra Házának rendezvényein. Legyen az akár kolbászgyúrás, akár haluska készítés, mindenhol jelen vannak a maguk élettapasztalatával. Nem okoz számukra kihívást, ha gyermekek is be vannak vonva a közösségi életbe, hiszen gyakorlott nagymamákról, nagypapákról van szó. Lipták Jánosné irányítása alatt több gasztronómiai ôs m§s típusú rendezvényen képviseltették magukat. Gyakran járnak kirándulni Magyarország és a környező országok tájaira.

JAMINAI SZLOVÁK KLUB

Tagjai olyan erzsébethelyi (jaminai) lakosok, akik szívükön viselik a mágikus „hídon túli életformát”. Jamina, mint városrész sokáig mostohagyermeke volt Békéscsaba városának, de nem a csabai szlovákságnak. Keskeny utcáin még mindig hallani idősebb lakosokat, akik tót nyelven vitatják meg az élet nagy dolgait. A klub keretein belül Tóth Mihály vezeti a szlovák hagyományápoló életforma rajongóit.

MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK CSOPORTJA

A picinyke kis csoport tagjai egészségi állapotuk függvényében, jelenlétükkel segítik a Szlovák Kultúra Házának rendezvényeit.